In gesprek met Michel Scholten: Interim-Manager bij SWO de Wolden Hoogeveen

In gesprek met Michel Scholten: Interim-Manager bij SWO de Wolden Hoogeveen

Rato Recruiters beschikt over uitgebreide ervaring in management en recruitment. Hierbij spelen wij een essentiële rol in het vinden van de juiste leiders voor maatschappelijk gedreven opdrachten. In een recente samenwerking met SWO de Wolden Hoogeveen vonden we Michel Scholten, een ervaren manager met een passie voor het publieke domein. Als interim-manager bij SWO geeft Michel vorm aan de opvang van vluchtelingen, waarbij hij zijn vaardigheden en visie inzet om resultaten te behalen. Laten we in dit interview dieper ingaan op Michels’ unieke reis bij SWO:

Laten we beginnen met een korte introductie. Wie is Michel Scholten en wat is jouw achtergrond?
Mijn naam is Michel Scholten en ik ben opgegroeid in de Hanzestad Kampen. Mijn carrière begon op jonge leeftijd bij de Koninklijke Marechaussee, waarna ik door binnen- en buitenland heb gezworven en uiteindelijk in Enschede terechtkwam. Ik heb een bedrijfskundige achtergrond met een voorliefde voor het publieke domein. In mijn vrije tijd geniet ik van reizen, theater, koken, en bergwandelen.

Kun je ons wat meer vertellen over jouw ervaringen en wat jou onderscheidt als manager?
Zeker! Mijn managementervaring heeft me een zekere senioriteit gegeven, waardoor ik snel het speelveld overzie en weet wat er nodig is. Wat mij onderscheidt, is mijn vermogen om een visie te vertalen naar operationele doelen en deze te laten landen bij medewerkers. Ik vind het van belang dat een team weet waarvoor ze aan de lat staan en wie welke bijdrage gaat leveren. Ik geloof dat iedereen zinvol wil bijdragen, en het is vaak een kwestie van duidelijkheid scheppen over het gewenste resultaat en de verantwoordelijkheden. Mijn stijl wordt gekenmerkt door analytisch vermogen, oplossingsgerichtheid, besluitvaardigheid, daadkracht, en het vermogen om te verbinden. Niet alleen tussen mensen maar ook met de organisatiedoelen.

Ik ben trots dat beide gemeenten zich met hart en ziel inzetten om een waardevolle bijdrage te leveren aan de opvang van vluchtelingen. Het gaat dan niet alleen om huisvesting maar ook over het welzijn van de vluchtelingen.”

Interessant! Voorafgaand aan je rol bij SWO, heb je verschillende functies bekleed. Kun je ons vertellen welke functies dat waren en hoe die je hebben voorbereid op je huidige rol?
Natuurlijk. Na mijn tijd bij de Koninklijke Marechaussee heb ik bij een gemeente in de Achterhoek verschillende managementfuncties bekleed in het ruimtelijk en veiligheidsdomein. Ik was verantwoordelijk voor dienstverlening en bedrijfsvoering. Mijn laatste functie was bij de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, waar ik de coördinatie rondom vluchtelingen voor 22 gemeenten verzorgde. Met een sterk team en de inzet van bestuurders en secretarissen hebben we mooie successen geboekt. Dit heeft me goed voorbereid op de uitdagingen bij SWO.

Wat heeft jou gemotiveerd om deze uitdagingen bij SWO aan te gaan?
Tijdens oriënterende gesprekken bleek dat er verschillende opgaves lagen, waaronder het optimaliseren van de opvang van vluchtelingen voor de gemeenten Hoogeveen en De Wolden. Daarnaast was er de interne uitdaging om de opvang van vluchtelingen efficiënter in te richten en professioneler te maken. De diversiteit tussen de grote gemeente Hoogeveen en de plattelandsgemeente De Wolden maakt de opdracht extra aantrekkelijk.

“Wat me drijft in mijn werk is het besef dat samenwerken aan resultaten die ertoe doen voor de samenleving niet alleen betekenisvol, maar ook dankbaar werk is.

Het maatschappelijke aspect lijkt een belangrijke rol te spelen in je werk. Hoe belangrijk is dat voor jou en waarom?
Het maatschappelijke aspect is voor mij een extra stimulans. Samen met anderen werken aan resultaten die ertoe doen voor de samenleving is betekenisvol en dankbaar werk. Tegelijkertijd brengt het interessante en boeiende gesprekken met zich mee, gezien de sociaal-maatschappelijke tegenstellingen die soms duidelijk worden. Waar de een vluchtelingen met open armen ontvangt is er een ander die liever ziet dat Nederland (tijdelijk) geen vluchtelingen meer gaat opvangen.

Mooi hoe het maatschappelijke aspect een stimulans is in jouw werk, hoe verloopt je opdracht bij SWO tot nu toe?
Ik ben nu zes maanden bezig, en de uitvoering van de opdracht verloopt voorspoedig. De opvang van vluchtelingen verloopt rustig en goed. De transformatie naar een beheerorganisatie is in gang gezet en we koersen op het eerste kwartaal 2024 om dan operationeel te zijn. De voorbereidingen op de strategische agenda voor de komende jaren zijn gestart. In het tweede kwartaal van 2024 willen we meer zicht hebben hoe we de opvang, huisvesting en integratie op de lange termijn willen vormgeven. . Ik voel me goed gefaciliteerd door de organisatie om de opdracht uit te voeren.

Kun je ons een idee geven van jouw taken en verantwoordelijkheden binnen deze rol?
Zeker, mijn taken omvatten onder andere het bewaken van de ingezette politiek-bestuurlijke lijn, advisering aan directie en colleges van B&W, verantwoordelijkheid voor bedrijfsvoering, , zorgen voor integrale beleidsontwikkeling, samenwerking met ketenpartners, verbinding met de samenleving, klachtbehandeling en meer. Kort gezegd, een diverse en uitdagende set van verantwoordelijkheden waarbij ik als boegbeeld fungeer voor het team.

En op welke manier denk je dat het invullen van deze rol door een interimmer bijdraagt aan de voordelen en specifieke behoeften van SWO?Een externe kracht brengt een frisse blik en een nieuwsgierige houding mee. Vaak is er urgentie bij het aanstellen van een interimmer, en door in te spelen op de behoeften van de organisatie en medewerkers kun je snel waarde toevoegen en beweging genereren. Het voordeel is dat een interimmer zich kan richten op de opdracht zonder belast te zijn met andere zaken.

Als je op dit moment terugkijkt op de afgelopen 5 maanden, waar ben je dan het meest trots op?
Ik ben trots dat beide gemeenten zich met hart en ziel inzetten om een waardevolle bijdrage te leveren aan de opvang van vluchtelingen. Het gaat dan niet alleen om huisvesting maar ook over het welzijn van de vluchtelingen. Daarnaast hebben we mooie stappen gezet in het verder professionaliseren van het team.

Laten we het hebben over het werken op interim-basis. Wat spreekt jou persoonlijk aan in dit soort opdrachten?
Het zijn opdrachten met een duidelijk begin en einde, wat het overzichtelijk maakt en ruimte geeft voor focus. Het is bovendien ontzettend leuk en leerzaam om in verschillende organisaties te werken. De onafhankelijkheid die je hebt bij interim-opdrachten ervaar ik als heel prettig.

De samenwerking met Rato Recruiters bevalt uitstekend. De sfeer is vriendelijk en toegankelijk.  De contactmomenten zijn prettig en zakelijk is Rato snel en betrouwbaar.”

En hoe bevalt de samenwerking met Rato Recruiters tot dusver?
De samenwerking met Rato Recruiters bevalt uitstekend. De sfeer is vriendelijk en toegankelijk.  De contactmomenten zijn prettig en zakelijk is Rato snel en betrouwbaar. We weten elkaar snel te vinden als het nodig is, en we houden regelmatig contact om bij te praten, niet alleen over de opdracht maar ook wat ons nog meer bezighoudt buiten het werk om.

Hoe is jullie samenwerking tot stand gekomen?
De samenwerking is begonnen met een persoonlijk bericht van Angelo Leidsman via LinkedIn. Na een korte kennismaking bleek dat het aan beide kanten klikte, en dezelfde week zat ik al met de opdrachtgever aan tafel.

Tot slot, wat motiveerde je om op detacheringsbasis te gaan werken?
Dat was eigenlijk toeval en geen bewuste keuze. Het heeft zich min of meer zo ontwikkeld.

Heb je nog een goed advies aan iemand die overweegt om ook als interimmer te gaan werken?
Ken jezelf goed, wees bewust van je kwaliteiten, investeer in jezelf, en volg je hart! Het is een prachtig avontuur.

Wij wensen Michel veel succes met de lopende opdracht bij SWO!